top of page

Föreläsning om Folkbildning mot nazism i VisbyFredrik Pettersson, ABF Sörmland, hindrar NMR-företrädaren Per Öberg när han försöker närma sig den antirasistiska aktivisten Showan Shattak under Almedalsveckan 2019. Shattak var nära att dö efter att svårt ha misshandlats av nazister 2014, och deltog i panelen under seminariet ”Inga nazister på våra gator - men hur?” som ABF anordnade. (Bild lånad med tillstånd av Sven Lindwall/Expressen)

Välkommen till en föreläsning om om nazism som en samhällsutmaning, folkbildning mot nazism som metod och om civilkurage och vikten av att stå för någonting och stå upp för orättvisor. För att vi aldrig ska glömma har många av de som överlevde berättat sin historia, som en påminnelse om vad som kan hända när vi inte är vaksamma och ser hur demokratiska strukturer hotas. Men tiden har snart hunnit ifatt de sista överlevarna. Det finns idag få som med egna ord kan berätta om förintelsens traumatiska och smärtsamma upplevelser. I en polariserad värld där nazistiska och främlingsfientliga organisationer växer är det viktigare än någonsin att minnena från förintelsens överlevare inte tillåts blekna. Deras berättelser måste vävas in i vår samhällskropps DNA som ett självförsvar mot ideologier som bygger på hat, våld och populism. Vi vill vara med och ta det ansvaret. Historien är full av ögonblick när det inte varit för sent att agera – nu är ett av dem! Om föreläsaren Fredrik Pettersson: Född 1983 och bosatt i Eskilstuna. Är föreläsare, folkbildare och skribent. Fredrik är uppmärksammad opinionsbildare i frågor som för antinazism, folkbildning och jämlikhet. Arbetar idag som chef och studieombudsman på ABF Sörmland. Har tidigare varit landstingsråd i Sörmland och politisk redaktör/stf ansvarig utgivare på Tidningen Folket. Har lett arbetet med att ta fram kommun- och landstingssveriges första HBT-policy, mottagit Eskilstuna kommuns jämställdhetspris, skrivit boken ”Folkets röst” och varit med och startat utbildningen "Folkbildning mot nazism".

Onsdag 11 mars, kl. 18:00–20:00 Almedalsbiblioteket Visby, hörsalen E22 Föreläsningen arrangeras av ABF Gotland och är kostnadsfri.


Ytterligare info här: https://www.facebook.com/events/477068629655206/


bottom of page