ABF och Stadsmissionen ska utbilda om förintelsen av romer
Uppdaterat: 8 jan. 2020
ABF Sörmland erbjuder under våren 2020 en unik kurs inom ramen för Folkbildning mot nazism, i samarbete med Eskilstuna Stadsmission och Vaktel förlag. Under fyra kurstillfällen och en studieresa till förintelselägret Auschwitz i Polen ska man folkbilda om förintelsen av romer.
– Romernas situation i Sverige och Europa är en väldigt aktuell fråga. Vi vill bidra till att sätta frågan i ett större sammanhang och samtidigt belysa en del vår mörkaste historia som sällan belyses, säger Fredrik Pettersson, chef på ABF Sörmland.

ABF Sörmland startade 2019 utbildningen Folkbildning mot nazism i syfte att utbilda folkbildare i nazismens historia och förintelsen men också nutida nazistiska rörelser och antinazistiska strategier. Folkbildning mot nazism har fått stor uppmärksamhet och uppskattning. Arbetet går nu vidare med flera olika projekt med samma syfte – att öka medvetenheten om nazismen brott i syfte att bidra till ett starkt och upplyst demokratiskt samhälle.
“ABF är medlemmar i Stadsmissionen sedan starten och vi har länge fört en dialog om fördjupad samverkan”
Inom ramen för Folkbildning mot nazism erbjuder ABF Sörmland i samarbete med Eskilstuna Stadsmission och Vaktel förlag en unik utbildning kring förintelsen av romer och romernas situation i dagen Europa och Sverige. Under fyra kvällskursträffar och en studieresa till förintelselägret Auschwitz i Polen lär vi oss mer om förintelsen i allmänheten och förintelsen av romer i synnerhet. Samtidigt lär vi oss mer för att förstå romernas situation i dagens Europa och Sverige.
Tomas Lindroos är chef på Stadsmissionen och ser fram emot samarbetet. – ABF är medlemmar i Stadsmissionen sedan starten och vi har länge fört en dialog om fördjupad samverkan. Detta är ett väldigt viktigt projekt, säger han.
“Kursen passar utmärkt som fortbildning eller fördjupning för dig som arbetar inom Stadsmissionen, studieförbund, grund- och gymnasieskola, bibliotek, kommun eller region”
På Stadsmissionen träffar man många av de romer som befinner sig i Eskilstuna. – Vi har en unik kunskap om romernas situation i Eskilstuna och Sverige idag som vi kommer att bidra med under utbildningen, säger Lindroos.
Kursen vänder sig till den som har grundläggande kunskap om förintelsen men gärna vill veta mer i syfte att sprida kunskap till andra.
Christer Bergström är författare och ägare av Vaktel förlag och har själv skrivit ett trettiotal böcker om andra världskriget. Han hoppas att kursen ska intressera många, men ser också en målgrupp inom vissa professioner framför sig. – Kursen passar utmärkt som fortbildning eller fördjupning för dig som arbetar inom Stadsmissionen, studieförbund, grund- och gymnasieskola, bibliotek, kommun eller region, säger Bergström.
Fakta/ Förintelsen av romer (kurs)
Kursen kommer att hållas i ABF-huset i Eskilstuna med start januari 2020.
Kursen omfattar fyra kvällsträffar samt en studieresa till Krakow, Polen.
Pris: 8395:- per person
Priset inkluderar:
* Samtliga föreläsningar
* Studielitteratur
* Flygbiljett t&r till Krakow
* Del i dubbelrum inkl frukost i två nätter
* Entré till samtliga muséer i Polen och svensk guide
* Kursintyg efter avslutad kurs
* Individuell handledning under kursens gång
Sista anmälningsdag: 29 november 2019.