top of page

Rösterna de inte kunde tysta

Uppdaterat: 31 jan. 2020

Fyra noveller om förintelsen.


“Jag skriver eftersom jag måste skriva – som tröst i denna tid av skräck. Till kommande generationer lämnar jag detta som ett spår.” – Herman Kruk.


Snart är det 75 år sedan andra världskriget och förintelsen tog slut och överlevarna som finns kvar och kan berätta blir allt färre. När nazisterna tog makten plundrade de både museer och bibliotek för att ta ifrån sina offer deras kultur, deras mänsklighet och deras identitet, deras röster, deras historia och deras berättelser, men i bokcirkeln Rösterna de inte kunde tysta får du ta del av fyra röster som levde kvar.


I ett samarbete mellan Novellix och Anders Rydell, med ett stipendium från Micael Bindefelds stiftelse till minne av förintelsen, kommer dessa fyra noveller nu för första gången på svenska, översatta från jiddisch, hebreiska, tjeckiska och polska. Under fyra träffar kommer vi att ta del av och diskutera dessa överlevares berättelser och själva skapa egna i form av hemuppgifter, allt för att fortsätta det viktiga samtalet om nazism och hålla minnet av förintelsen och dess offer vid liv.


Kursen leds av Sarah Larsson, författare och folkbildare mot nazism.

Kursstart: Den 17 mars, 2020, kl. 17.30-20.30

Antal träffar: fyra (varannan vecka).

Kursen är avgiftsfri.


bottom of page